Nieuws


15 01 2020

Floraliën Gent 2020 en MSK hand in hand voor Valentijn

Gent maakt zich in 2020 als stad alvast op voor één van de meest prestigieuze tentoonstellingen van de laatste jaren. Vanaf 1 februari 2020 tot eind april kan u immers in het Museum Voor Schone Kunsten (MSK) een unieke verzameling werken gaan bekijken. Wereldwijd zijn er van de Vlaamse meester Jan van Eyck slechts een twintigtal werken bewaard. En zeker de helft daarvan reist naar Gent. Daarnaast kan u ook een 100-tal andere topwerken uit dezelfde periode bezichtigen.Van Eyck - een optische revolutie
18 12 2019

Floraliën Gent erkend als immaterieel cultureel erfgoed

Na een voorbereiding van vele maanden werd begin oktober door Floraliën een aanvraagdossier ingediend om erkend te worden als immaterieel cultureel erfgoed. Een werkgroep bestaande uit leden van de Community werkte mee aan dit dossier.
 
Bij goedkeuring van het dossier wordt de aanvrager opgenomen in de ‘Inventaris Vlaanderen van het immaterieel erfgoed’.

Op advies van een expertencommissie besliste Minister van Cultuur Jan Jambon op 18 december 2019 om Floraliën Gent toe te voegen aan de Inventaris Vlaanderen van het immaterieel erfgoed.


29 01 2020 | 19u30 - Miriam Makebaplein 1 - 9000 Gent

Flower Conversations 3 met de centrale figuur van Wim Opbrouck

Het gezicht van de “Gentsche Floralies” (uitspreken op zijn Gents) laat in zijn hart kijken op zoek naar zijn passie voor natuur, bos en groen. Wat veel mensen niet weten is dat Wim Opbrouck vaak ook interviews geeft over één van zijn grote passies naast het theater en acteren. Hij brengt ook een paar gasten mee.


Journaliste Fien Sabbe staat in voor het interview.

Flower Conversations met Wim Opbrouck

27 11 2019

Flower Conversations #2 : 27 november, LoS, Sierteeltmuseum van Lochristi

Voordracht: 'De impact van de familie de Kerchove de Denterghem op de stad Gent en de Gentse Floraliën' door Bert Vervaet

De adellijke en notabele familie de Kerchove de Denterghem is reeds meer dan 200 jaar bekend in de Gentse regio. Vooraanstaande leden van de familie bekleedden tal van politieke functies zoals senator, gouverneur, ambassadeur en burgemeester van Gent. Ook de KMLP, de Gentse Floraliën, hebben heel wat te danken aan deze familie; liefst vier voorzitters ( sinds 1875) behoren er toe.


6 11 2019 | 19u30 - De Krook - Gent

Flower Conversations met Jacqueline van der Kloet

In aanloop naar mei 2020 brengen we alvast een reeks bekende gasten met een grote passie voor bloemen en planten. 

We starten groots, met de internationaal befaamde Nederlandse tuin- en landschapsarchitect Jacqueline van der Kloet.

"Ik ken niemand die zoveel ervaring en kennis heeft op het gebied van ontwerpen met bollen. Ze is onverslaanbaar.’, aldus Piet Oudolf. 

Flower Conversations met Jacqueline van der Kloet

20 9 2018

Hulde aan Van Eyck

In 2020 brengt Gent een jaar lang hulde aan Van Eyck, de Vlaamse Meester die onlosmakelijk met de stad verbonden is door zijn wereldberoemde meesterwerk, het Lam Gods. Met een volledig programma toont Gent hoe de nalatenschap van deze virtuoze meester na zes eeuwen nog steeds door de aderen van de stad en haar inwoners vloeit. 
Ook tijdens Floraliën 2020 zal de link naar het meesterwerk gelegd worden. 

Meer info rond het Van Eyckjaar vind je hier.

18 9 2018

Thema Floraliën 2020 :
Mijn paradijs, mijn Wereldse Tuin

Thema Floraliën 2020 : Mijn paradijs, mijn Wereldse Tuin 
In onze moderne maatschappij van rationalisme, en grote invloed van technologie, snelle communicatiemiddelen en individualisering zoeken mensen steeds meer naar stilte en rust, naar zichzelf, en hun persoonlijk paradijs. Dit persoonlijk paradijs ligt voor iedereen ergens anders. Sommigen vinden het in een groene huiskamer, stedelijk groen, parken of natuurgebieden. Anderen aarden dichterbij huis in de tuin, en passen ‘gezond uit eigen grond’ toe of genieten gewoon van wandelen in het groen. 

Een Wereldse Tuin is de neerslag van de sociale, culturele, economische en geografische structuren van de stad Gent, het Lam Gods en van de tuin van bisschop Triest.
Uitgangspunt voor Mijn Paradijs, een Wereldse Tuin zijn ook het Lam Gods van de Gebroeders Van Eyck en een afdruk van de tuin van bisschop Triest, waarop nutstuin en lusttuin, inheemse en uitheemse planten te zien zijn. Zoals een citrusboom, hét symbool van Italië, onderdeel van de lusttuin. Zo wordt mee een beeld geschetst rond het verleden en het heden van Gent, een stad op de kruising van Leie en Schelde, een groene leefbare en maakbare stad. 

Doorheen de geschiedenis is Gent een smeltkroes van diversiteit en kruisbestuiving tussen verschillende volkeren en culturen geweest. Dat is nog te zien in het straatbeeld, de architectuur, cultuur en bevolking. 

Vlaamse Horticultuur op een duurzaam en internationaal niveau. 

17 9 2018

Wind in de zeilen bij Floraliën Gent

Het jaar 2018 was een jaar van heel wat nieuwe initiatieven die de nieuwe wind bij Floraliën Gent symboliseren. Floraliën Gent werkt immers hard aan de volgende grote editie in 2020 toe en heeft daarom een aantal partnerships opgezet met organisaties binnen haar sector. 
Op de weg naar Floraliën 2020 wil ze, samen met de partners, de waarde van de bloemen en planten een platform geven, als levende bouwstenen voor de mens en de samenleving,. Floraliën zal hiervoor de Horti-Cultuur van vandaag en morgen (onderzoek, boomkwekerij, sierteeltsector, floristen, tuinaanleggers, tuinarchitecten, bloemenwinkels, tuincentra, biotelers …) stimuleren en promoten.

Floraliën 2020 vindt plaats van 1 mei tot 10 mei 2020 op de site van het ICC, de Floraliënhal en het Kuipke. Een extra vrij parcours wordt als trigger voorzien in de plantentuin en op de plateau in het Citadelpark. 


logo Floraliën Gent
Locatie

  • Gent ICC - Citadelpark
  • Van Rysselberghedreef 2 bus 3
  • 9000 Gent
Blijf je graag op de hoogte?