Koninklijke Maatschappij voor Landbouw- en Plantkunde te Gent

KMLP

De ‘Floralies’ hebben  een b(l)oeiende Gentse geschiedenis. Ze raken het hart van velen, niet alleen van de Gentenaars maar van allen die Gent de titel van ‘bloemenstad’ gunnen. 

Om hen te blijven inspireren kiest Floraliën voor een meer permanente werking. Hierbij worden  kleine en grote initiatieven uitgewerkt en wordt er deel genomen aan diverse projecten waarbij de focus gericht is op de waarde van de plant als groene levende bouwsteen, om zo een gezonde, natuurlijke en duurzame leefomgeving te creëren en in stand te houden. 

Bij de organisatie of participatie van deze projecten wordt steeds ingespeeld op maatschappelijke tendensen, zowel in stedelijke of lokale contexten. De ruggegraat hiervoor is de Floraliën Community, een netwerk dat iedereen met een hart voor bloemen en planten samenbrengt en tot actie aanzet.
Voor meer informatie www.gentsefloralien.be

De organisatie achter Floraliën Gent, de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP), bestaat al 208 jaar. Haar koninklijke titel dankt ze aan koning Willem I, koning der Nederlanden, die in 1815 de titel van beschermheer aanvaardde. De allereerste bloemen- en plantententoonstelling vond plaats in 1809, in een Gentse herberg, en maakte sindsdien een spectaculaire groei en evolutie door. In 2016 verlaten de Floraliën de expohallen van Flanders Expo en keren ze terug naar de stad.
In 2020 keert Floraliën terug naar haar roots in de Floraliënhal. Bloemen en planten staan terug centraal. 

VLAAMSE HORTICULTUUR & GESCHIEDENIS
Gent en omgeving schrijven al eeuwen geschiedenis in de bloemen- en plantenteelt. Al sinds vele jaren worden planten en kruiden uit verschillende werelddelen ingevoerd en verzameld in de stad. Dit bezorgde Gent internationale naam en faam. Het is dus niet te verwonderen dat precies in Gent, het centrum van de sierteelt, de Floraliën Gent zijn ontstaan.

Missie – Motivator (wie zijn we)
KMLP - Floraliën wil bijdragen aan het geluk en welzijn van de mens door hem/haar te inspireren en te ondersteunen in de behoefte om een gezonde, natuurlijke en duurzame leef- en werkomgeving te creëren en in stand te houden.
Daarom stimuleren en promoten wij de Horti-Cultuur van vandaag en morgen, door de waarde van de bloemen en planten, als levende bouwstenen voor de mens en de samenleving, in al haar vormen en toepassingen, uit te dragen.

Visie - Toekomstdroom en bijdrage aan de maatschappij (wat betekenen we)
° KMLP - Floraliën wil, als referentiecentrum, een duurzame, verbindende en centrale partij zijn, die de alle belanghebbenden, in en omheen de Horti-Cultuur, samenbrengt met een breed publiek. 
° Zij wil daarbij initiëren of participeren in evenementen waarbij bloemen en planten, hun toepassingen en innovaties in de kijker staan. Op deze manier willen we deelnemers/bezoekers informeren, inspireren, en engageren om te bouwen aan een gezonde, natuurlijke en duurzame leefomgeving.
° Het permanent uitbouwen van een geëngageerde, enthousiaste community van leden, vrijwilligers, sponsors en liefhebbers, die onze visie en waarden onderschrijven en hieraan actief willen bijdragen.
° Het beschermen en ontsluiten van haar erfgoed voor alle geïnteresseerden.

Aan Horti-Cultuur wordt vanuit KMLP - Floraliën de meest brede betekenis gegeven van (1) de productie van alle mogelijke gecultiveerde tuinbouwproducten, van snijbloemen over potplanten tot struiken en bomen in volle grond; eetbaar en niet-eetbaar en (2) alle denkbare toepassingen van deze producten in de floristiek, tuinaanleg, stadstuinbouw, landschapsarchitectuur, bosbouw … 
Zo wordt ook aan de Belgische tuinbouwsector of kortweg de Sector de brede betekenis gegeven van: Zij die tuinbouwproducten en hun toepassingen ontwikkelen, produceren en vermarkten als primaire economische activiteit. (Onderzoekers, Veredelaars, Zaden- en Jongplantenbedrijven, Productiebedrijven, Groothandel, Tuincentra en Bloemenwinkels, Floristen, Tuin- en landschapsarchitecten, Tuinaannemers, Nieuwe bedrijfsmodellen, …)

Partner zijn van Floraliën heeft zo zijn voordelen

logo Floraliën Gent
Locatie

  • Gent ICC - Citadelpark
  • Van Rysselberghedreef 2 b 1
  • 9000 Gent
Blijf je graag op de hoogte?